I love Lleida

I love Lleida

dimarts, 15 de maig del 2012

Preparant motors per a la Festa de Moros i Cristians de Lleida 2012

Queden pocs dies per a la Festa de Moros i Cristians de Lleida.
Es aquest proper cap de setmana 19 i 20 de maig.
Aquesta és la única Festa de Moros i Cristians que se celebra a Catalunya.

Aquesta setmana és la última dels assajos i preparacions tant per a la Recreació de les Ambaixades (que es faran el dissabte 19) a les 19.30 h. a la Plaça de la Paeria, com de la desfilada i batalla del diumenge dia 20.
Ja hi han moltes ganes de sentir la música de les bandes, notar el formigueig per tot el cos i els nervis previs a la desfilada.
Ganes de tornar a veure la ciutat de gom a gom plena de color i gent que ha ve de tot Catalunya per gaudir d'aquesta festa.
Aquest any hi han novetats, pels que vulgueu venir a disfrutar d'aquesta festa de fora de Lleida teniu descompte d'un 30% en els bitllets de RENFE. També hi ha canvi sobre els horaris dels actes de la festa.

Aquí us deixo unes fotografies de la comparsa a la que jo formo part, Els Anglesola (comparsa cristiana). La foto primera (la de conjunt) és amb el vestit de diari i la foto segona és la meva filada amb el vestit de gala (jo sóc la segona de l'esquerra). Les dues fotografies són de l'any passat.






Us deixo l'enllaç de la web de l'Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida per més informació sobre els actes de la festa:  http://www.miclleida.org/
 
A continuació he ficat una mica d'explicació història de la festa i com se celebra:

La Festa
Lleida és la ciutat on s’han documentat els origens més antics de les festes de moros i cristians. Així queda registrat documentalment el 1150, mesos després que el comte de Barcelona i príncep d'Aragó, Ramon Berenguer IV, fes entrar la bandera cristiana a la Madina Larida musulmana.
Les visites a la ciutat per part d'Alfons el Magnànim, el 1458, o d'Isabel la Católica, el 1481, també van documentar festes de balls entre moros, cristians i jueus. Durant els segles XVII i XVIII la Festa de Moros i Cristians de Lleida viu el seu màxim esplendor tot i que, a partir de 1899, la celebració deriva en un ball de moros i cristians amb parlaments i música.

El triomf, la derrota
La festa de Moros i Cristians és l’escenificació de les lluites entre moros i cristians per la possessió d’una població. Agafant com a escenari el nucli antic de la ciutat i les seves principals vies, la celebració s'estructura en tres parts:
Entrada infantil i presentació de bandes: els membres infantils de la Festa comencen la desfilada i, tot seguit, es presenten les bandes de música.
L'Entrada: les tropes mores i cristianes desfilen per la ciutat mostrant el seu màxim esplendor.
Els Parlaments i la Batalla: el caïd moro i el comte o comtessa cristians comencen un enfrontament verbal en que tots dos exigeixen la retirada de l'altre bàndol. La disputa, sempre en to humorístic, desencadena una fervorosa batalla per la possessió de la ciutat de Lleida.
Una de les característiques pròpies de la Festa de Moros i Cristians de Lleida és l'alternança de triomf i derrota entre les comparses mores i cristianes.
Els càrrecs de la Festa
Les sis comparses de la Festa es divideixen en 3 comparses "mores" i tres "cristianes".
Al davant de cada comparsa trobem el cap de la mateixa, anomenat "Baró" per als cristians i "Xeic" per als moros, i l'encarregat de duu l'estandard, "Penó" per als cristians i "Alam" per als moros.
Així mateix les 3 comparses de cada bàndol estan agrupades sota el comandament d'un cap únic, "Caid" per als moros i "Compte" (o "Capità") per als cristians, i sota un portaestandard també comú, "Raia" en el cas dels moros i "Abanderat" en el dels cristians.

Càrrecs 2012


capità
abanderat
caid
raia
Capità Cristià
Abanderat Cristià
Caïd
Raia
Oriol Yuguero i Torres
Guiomar Masip i Manuel
Antoni Aluja i Farré
Vicente Luengo i Beltrán
Baró Anglesola
Penó Anglesola
Xeic Banu-hud
Alam Banu-hud
Emili Sanz i Larrey
Teresa Alcaine i Insa
Jaume Mur i Lloret
Claudia Casanova i Gual
Baró Pallaresos
Penó Pallaresos
Xeic Al·leridís
Alam Al·leridís
Jordi Branchadell i Puerto
Maritza Pantoja i Heredia
Pere Bosch i Falcó
María Cucurull i Descarrega
Baró Urgellencs
Penó Urgellencs
Xeic Musa
Alam Musa
Juanjo Villahoz i Ortega
José Antonio García Núñez
Carme Almenara i Rosell
María Font i Oncins





Festa oberta 
Les sis comparses de l'Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida estan obertes a nous membres; tot aquell qui estigui interessat en formar part d'un o altre bàndol pot adreçar-se a l'Associació per demanar informació.
Com ja hem dit anteriorment, aquesta celebració es viu durant tot l'any i, a part de la desfilada i posterior batalla, s'organitzen altres trobades de caire social per dinamitzar l'activitat del col·lectiu. L'Inici de temporada, Mig Any Fester, presentació de nous socis... qualsevol excusa és bona per viure la Festa.

Amics de la Festa
També es pot col·laborar amb l'Associació com Amic de la Festa. Els amics de la festa poden participar en totes les activitats de l'Associació (dinars, festes, concerts...) en les mateixes condicions que els socis.
Per aquesta fórmula de col·laboració hi ha una quota fixa anual per persones físiques i una altra per les empreses








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada